Zagreb, 11. veljače 2020.

Ministar Grlić Radman sastao se s ministricom trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u utorak, 11. veljače 2020. godine, s ministricom trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan.

Tom prigodom potvrđeni su tradicionalno odlični odnosi dviju država te je izraženo zadovoljstvo većom dinamikom bilateralnih posjeta tijekom 2019. godine, koja se nastavlja i u 2020. godini.

Tijekom sastanka riječi je bilo o dobroj gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Turske te mogućnostima produbljenja suradnje u sektorima energetike, IT-a, poljoprivrede i prehrambene industrije. Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo značajnim turskim investicijama u hrvatski turizam te pozdravio buduće investicije i u drugim sektorima.

Prilikom sastanka ministrica Pekcan zamolila je za pomoć Hrvatske kao države predsjedateljice Vijeća Europske unije za što skorije pokretanje pregovora o modernizaciji Carinske unije s Turskom.

Turska ministrica Pekcan također smatra neophodnim što skorije održavanje sastanka mješovitog gospodarskog odbora i razgovora o aspektima modernizacije okvira za suradnju.

Ministar Grlić Radman predstavio je ministrici trgovine Pekcan prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije,  naglasivši kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za konstruktivni dijalog između Europske unije i Turske kao države kandidata i značajnoga strateškog partnera. Za Republiku Hrvatsku nastavak vjerodostojne politike proširenja Europske unije iznimno je bitan stoga je na tome pitanju naglasak našega predsjedanja. Obje države suočavaju se s izazovima migracija te brojnim sigurnosnim izazovima mediteranskog i euroazijskog prostora te su u tome smislu otvorene su za nastavak međusobne suradnje.

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana