Ašgabat, 30. listopada 2018.

Dani hrvatske kulture u Turkmenistanu

Dani hrvatske kulture u Turkmenistanu održali su se od 29. do 31. listopada 2018. u Ašgabatu. Središnji događaj Dana hrvatske kulture bila je izložba Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama autorice dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejske savjetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu.   

Izložba Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama nastala je 2011. godine na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a realizirana zahvaljujući uspješnoj i dugogodišnjoj suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu.

Izložbu su na svečanom otvaranju Dana hrvatske kulture u Turkmenistanu, 29. listopada, otvorili pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske dr. sc. Iva Hraste Sočo u ime Ministarstva Republike Hrvatske i zamjenik ministra kulture Turkmenistana Nursahet Shirimov.

Osim izložbe Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama, Dani hrvatske kulture obuhvatili su glazbeni i filmski program.

Klavirski duo, što ga čine mladi perspektivni hrvatski glazbenici Paula Ropuš i Ivan Krpan, interpretirali su skladbe B. Papandopula i C. Debussya, dok su filmski program činila 4 renomirana hrvatska filma za djecu: Koko i duhovi, Zagonetni dječak, Ljubav ili smrt i Uzbuna na zelenom vrhu.

Obje su zemlje, Hrvatska i Turkmenistan, iznimno su posvećene promidžbi i valorizaciji vlastitih kulturnih i umjetničkih vrijednosti i identiteta u globalnom okruženju.